| DWN.cz | Pletení | Rybář | Formuláře ZDARMA | EET Účtenky | Hromadné emaily | FormOffice | Omalovánky | Domácí účto | Zbrojní průkaz | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | Email šablony | Snadné hubnutí | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Grenadýr marš II.


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:15.8.2016

Ingredience:

brambory
těstoviny - nejlepší jsou fleky
sádlo
cibule
mletá paprika - druh podle chuti, dobrá je gulášová, nebo lahůdková (maďarsky csemege)
uzená slanina,
voda na vaření a sůl, popř. kmín

Popis:

Přiměřené množství těstovin uvaříme v dostatečném množství osolené vody a scedíme. Zároveň uvaříme, ale nerozvaříme v osolené vodě oloupané a nakrájené brambory. Můžeme přidat kmín, nebude to vadit. Scedíme. Na sádle rozškvaříme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, když cibule začne chytat barvu, zasypeme mletou paprikou promícháme a podlijeme malým množstvím vody, aby paprika nezhořkla. přidáme uvařené brambory, promícháme, přimícháme vařené těstoviny a je hotovo. Důležité je, aby se nám všechno spojilo paprikovým základem se slaninou. Podáváme se zeleninovým salátem, nebo čalamádou.
Je to jídlo, které se vařilo za první světové války v maďarských polních kuchyních. Jeho název znamená pochod granátníků. Kuchaři ho pro jeho jednoduchost připravovali dokonce tak často, že bylo vydáno nařízení, že se grenadýr marš nesmí podávat mužstvu častěji, než třikrát týdně. Mnohé hospodyňky si toto jídlo vylepšovaly. Některá zapéká v troubě, někdo přidává uzené maso, nebo měkký salám, někdo dochucuje ještě jiným kořením, popř. vaří brambory ve vývaru (masovém, zeleninovém) a pod.


Jít na recept Grenadýr marš II. >>