| Rybář | Formuláře ZDARMA | Zbrojní průkaz | Pletení | Omalovánky | DWN.cz | EET Účtenky | Snadné hubnutí | Recepty doma | Domácí účto | Formuláře na PC | Hromadné emaily | Email šablony | FormOffice | Počítej Kalorie |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Gratinovaný rybí filet z Pangase


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:22.8.2016

Ingredience:

2 čerstvé filety z pangase (event. jiné bílé ryby)
4 větší brambory vařené ve slupce
půl vařené brokolice
200 g roquefortu (event. jiný sýr s modrou plísní)
lžíce olivového oleje
mletý zelený pepř
bylinková sůl
bešamel (ingredience viz níže)
bešamel jsem připravovala z bio celozrnné mouky špaldové a bylo to fantastické, doporučuji

Popis:

Brambory i brokolici si můžeme předvařit den předem. Zapékací nádobu lehce vymázneme olivovým olejem a poklademe plátky oloupaných vařených brambor a osolíme bylinkovou nebo mořskou solí. Na brambory položíme rybí filety, které jsme lehce nasolili. Na filety rozložíme plátky sýra s modrou plísní a na sýr brokolici, kterou jsme rozebrali na růžičky, na plátky překrájeli a osolili. Připravíme bešamelovou omáčku dle návodu níže. Já jsem na másle osmahla špaldovou jemně mletou celozrnnou mouku, která má senzačně oříškovou chuť. Mouka se rozředí mlékem a chuť bešamelu zvýrazníme špetkou strouhaného muškátového oříšku a pepře. Použila jsem pepř zelený, který v tomto jídle pikantně vyniká a chuťově dokonale harmonizuje. Ještě horkou bešamelovou omáčkou zalijeme připravené jídlo v zapékací nádobě a rozpálíme horkovzdušnou troubu na 180 °C. Od doby, kdy vložíme do trouby, máme 35 minut času pro sebe. Po této době bešamel na povrchu jemně zezlátne a můžeme servírovat. Na talíři ozdobíme čerstvými bylinkami, pepřovým mlýnkem ještě několikrát strouhneme čerstvě mletého zeleného pepře a můžeme se do jídla pustit. Tohle jídlo vás nezklame.

Základní pravidlo pro bešamelovou omáčku běžné hustoty je v použití:
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 šálek (2dl) mléka
sůl
muškátový oříšek
pepř
kořenit však s mírou sobě vlastní a jídlu neubližující ;)
množství bešamelové omáčky upravte dle potřeby

Základ omáčky tvoří jíška, kterou připravíme z kvalitního másla a na něm opražíme hladkou mouku. Až mouka jemně zavoní a ještě nestačí přeměnit svou barvu, přidáme do základu mléko a omáčku provaříme do zhoustnutí. Nakonec omáčku lehce osolíme a okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.


Jít na recept Gratinovaný rybí filet z Pangase >>