| FormOffice | Hromadné emaily | Rybář | Domácí účto | Recepty doma | Omalovánky | Počítej Kalorie | Snadné hubnutí | DWN.cz | Formuláře ZDARMA | Email šablony | Pletení | Formuláře na PC | EET Účtenky | Zbrojní průkaz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Francouzské brambory podle Františka


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:21.6.2009

Ingredience:

větší brambory 1,5 kg
4 větší cibule
měkký salám nebo uzené (rolka,plec)cca 30 dkg
plátkový sýr eidam 20 dkg
4 vejce
1 dcl mléka
100 g máslo nebo rama
sůl,pepř
kmín

Popis:

Oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky, cibuli na kolečka, salám nebo uzenou rolku necháme nakrájet na tenší plátky. Středně velký pekáč vymažeme částí másla, zbytek másla nakrájíme na slabé plátky. Na dno pekáčku poklademe vrstvu brambor, nakrájených na plátky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na tuto vrstvu položíme několik kousků másla nebo Ramy a pokryjeme vrstvou cibule, rovněž nakrájené na slabší kolečka, cibuli pokryjeme salámem nebo uzenou rolkou, na kterou dáme několik plátků sýra. Opět položíme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a okmínujeme, dáme kousky másla, cibuli, salám nebo uzené a sýr. Podle použitého množství surovin a velikosti pekáčku střídáme vrstvy tak, aby nám na konec vyšla vrstva brambor, které rovněž osolíme, opepříme a okmínujeme. Pekáč překryjeme vrchním dílem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zakryté v horké troubě zhruba 30 minut. Mezitím si v misce rozšleháme vejce s trochou mléka a jakmile jsou brambory měkké, sejmeme vrchní díl pekáče, zalijeme obsah rozšlehanými vejci a necháme odkryté dopéci, až se na vrchní vrstvě vytvoří zlatavá kůrka. Podáváme s nakládanou okurkou, nebo sladkokyselým nakládaným syrovým zelím.
Milovníci pikantnějších pokrmů mohou kromě soli, pepře a kmínu použít i jiné druhy kořenících směsí (grilovací, gyros, staročeské a podobně)


Jít na recept Francouzské brambory podle Františka >>