| Omalovánky | DWN.cz | Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Hromadné emaily | Rybář | Email šablony | Domácí účto | EET Účtenky | Recepty doma | Pletení | Formuláře na PC | Počítej Kalorie | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Domácky upečený chleba


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:1.5.2016

Ingredience:

1 kg žitné mouky (nebo obyčejná hladká)
60 g droždí
sůl
1 lžíce kmínu
1 lžíce octa
špetka fenyklu
2 odlivky vody (sklenice od hořčice)

Popis:

Připravíme kvásek smícháním droždí s vodou. Do 3/4 kg mouky přidáme sůl, kmín, ocet, vodu a zakvašený kvásek a vše dobře propracujeme vařechou. Na těsto nasypeme zbytek (1/4 kg) mouky, dobře je prohněteme a přitom s tím fest boucháme. Připravíme si pekáč, který podsypeme nasucho moukou a na něj vložíme šišku těsta. Uděláme na šišce tři křížky a necháme ještě vykynout. Pak upečeme. Troubu rozpečeme na plný prdy a dáme to tam na deset minut. Pak šišku na plechu vytáhneme, pomašlujeme osolenou vodou. Troubu stáhneme a necháme dopéci 50 až 60 minut. Eventuelně můžeme pomašlovat bochníček ještě mezi tím. Je-li hotovo, necháme chvíli ochladnout, neboť horký se to žrát nemá. Chutná velmi dobře.


Jít na recept Domácky upečený chleba >>