| Recepty doma | Rybář | Počítej Kalorie | Formuláře ZDARMA | Email šablony | Hromadné emaily | EET Účtenky | FormOffice | Domácí účto | Omalovánky | DWN.cz | Formuláře na PC | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí | Pletení |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Domácí sulc


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:21.6.2015

Ingredience:

jedno větší zadní vepřové koleno (1-1,20 kg)
3-4 lžičky soli (prvně raději 3 a ne vrchovaté)
2 bobkové listy
5 kuliček no­vého koření
20 kuliček pepře
5 stroužků česneku
2 l vody
drcený pepř

Popis:

Koleno očistíme od štětin (mů­žeme i opálit nad plamenem plynu či svíčky), na 2-3 místech prořízneme až na kost, dáme do papiňáku, přidáme sůl, pepř, nové koření a bobkové listy, zalije­me vodou (2 litry - koleno je zalito) a vaříme hodinu a čtvrt až ho­dinu a půl (maximálně) do měkka.

Vyndáme z hrnce, odřízneme kůži, maso (libové i tučnější) nakrájíme na drobnější kostky (nejvýše 2x2 cm), dáme do pekáče, zalijeme 1,5-1,75 l přecezeného vývaru, přidáme lisovaný česnek a na masovém strojku semletou kůži z kolena. Promícháme vařečkou, dle chuti dokořeníme (dáváme si pozor - pokud se budeme držet výše uvedených proporcí, měla by ta masa být koře­něná přesně), necháme vychladnout v místnosti (občas mícháme) a potom dáme tuhnout do ledničky.

Pokud by se nám zdál sulc druhý den méně zatuhlý, musíme při jeho dalším děláni vařit s kolenem 1 vepřovou nožičku nebo kus kůže zhruba 10x15 cm, aby byl sulc dostatečně pevný (kůže může být i z bůčku), raději dáme nožičku nebo kůži už napoprvé. Usazené sádlo na povrchu sejmeme a většinou nepoužíváme.

Doporučená příloha:
drcený pepř, krájená cibule, sůl, ocet, čerstvý chléb či pečivo - vše podle chuti. A pivko.


Jít na recept Domácí sulc >>