| DWN.cz | Domácí účto | Recepty doma | Zbrojní průkaz | Rybář | Email šablony | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Hromadné emaily | Pletení | FormOffice | Omalovánky | Snadné hubnutí | Formuláře na PC | Formuláře ZDARMA |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Dobrý chleba


Doba přípravy:03:00
Počet porcí:1
Autor:
Přidáno/změněno:26.9.2018

Ingredience:

1 kg hladké mouky T 650
nebo přímo chlebové
1/2 l vlažné vody
1 lžíce octa
1 lžíce soli + kmín
5 dkg kvasnic

Popis:

nejprve necháme z trošky vlažné vody, droždí a špetičky cukru vzejít kvásek. Na vál nasypeme mouku, uděláme dolík, do kterého nalejeme vodu, ocet, sůl+ kmín a vzejítý kvásek. Rukama vypracováváme těsto, až je krásně hladké, začneme s ním bouchat.Vykašlete se na to, že to boží dar - bouchání je pro dobro věci. Potom těsto vložíme do ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme vkynout cca na 1 hodinu. Troubu vyhřejeme na 170 st. Vykynutý bochánek vyklopíme buď na vymazaný plech, nebo do dortové formy vyložené pečícím papírem. Po 15 minutách pečení potřeme máslem, po dalších 15 minutách potřeme slanou vodou, po dalších 15 minutách opět máslem a naposledy slanou vodou. Po 1 hodině pečení zvýšíme teplotu trouby na 220 st a dopékáme kůčičku. Po upečení uložíme na mřížku nebo 2 vařečky k vychladnutí.

Do těsta můžeme přidat různá semínka, povrch chleba před vložením do trouby můžeme naříznout do kříže.


Jít na recept Dobrý chleba >>