| Hromadné emaily | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Email šablony | EET Účtenky | Počítej Kalorie | Rybář | Snadné hubnutí | Formuláře na PC | Pletení | Omalovánky | Zbrojní průkaz | Domácí účto | Recepty doma | DWN.cz |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Čočka podle babičky


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:2
Autor:
Přidáno/změněno:24.7.2013

Ingredience:

uzené maso (asi 1/4 kg)
uzené klobásky (asi 1 pár) (nejlépe "Brdská")
čočku (asi půl krabičky, možná méně)
3-4 oloupané brambory
kousek citronové kůry
2 menší cibule
hladkou mouku (tak 3 lžíce)
olej na jíšku
asi 2 dcl mléka
příp. špetku soli
trochu octa

Popis:

čočku probereme a namočíme. Mezitím uvaříme uzené maso a klobásky, po uvaření je vyjmeme. Do vývaru dáme čočku, 1 posekanou cibuli a citrónovou kůru (nezapomenout!), povaříme do poloměkka, přidáme oloupané, nakrájené brambory, dovaříme.
Vedle si připravíme jíšku:
na oleji trochu osmahneme druhou pokrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku (1-2 lžíce), osmažíme na světlou jíšku, zalijeme chladným (!) mlékem, přidáme do vývaru, povaříme. Jestli je čočka řídká, zahustíme mlékem s rozšlehanou hladkou moukou (asi 1 dcl mléka s 1-2 lžícemi hladké mouky), povaříme. Čočka by měla být poměrně hustá, ne polévkovitá, ne kašovitá. Odstraníme citronovou kůru.

Pokud je třeba, dosolíme a podle chuti okyselíme. Při servírování přidáme nakrájenou uvařenou klobásku a příp. uzené (uzené můžeme použít na přípravu jiného jídla.


Jít na recept Čočka podle babičky >>