| Pletení | Zbrojní průkaz | Rybář | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | EET Účtenky | FormOffice | Hromadné emaily | Domácí účto | DWN.cz | Omalovánky | Email šablony | Formuláře ZDARMA | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Čínská polévka podle Otaka


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:10.7.2009

Ingredience:

25 g sušených čínských hub
2 kostky kuřecího vývaru
1 celé kuře (asi 1kg)
150 g sušené polévkové zeleniny
50 g rýžových nudlí
350 g bambus. výhonků nakrájených na nudličky (1 konzerva)
sójová omáčka podle chuti
sůl
chilli omáčka podle chuti

Popis:

Čínské houby dejte předem na 2 - 3 hodiny změknout do misky s vodou.
Pak je nakrájejte na nudličky a dejte stranou. 2,5 l vody přiveďte do
varu, rozdrobte do ní kostky kuřecího vývaru, přidejte kuře a polévkovou
zeleninu a na mírném ohni vařte asi hodinu. Poté kuře vyndejte, vykostěte
a oddělte maso od kůže. Maso nakrájejte na malé kousky, dejte společně s
rýžovými nudlemi do misky a přelijte vařící vodou. Asi na 3 - 4 minuty je
odstavte, pak je propláchněte studenou vodou. A nechte okapat. Kuře s
nudlemi a houbami vložte do vývaru, uveďte do varu a za občasného míchání
vařte na mírném ohni ještě asi 20 min. Pak přidejte bambusové výhonky a
znovu vařte. Polévku dochuťte sójovou a chilli omáčkou a podávejte s krajíci
měkkého chleba.

Energetická hodnota 1 porce cca: 1210 kJ

Dobrá rada:
---------------------------------------------------------------------
Kuře nahraďte podle potřeby krůtou, bambusové výhonky mladou kukuřicí
nakrájenou na plátky.

Tip Paní domu Speciál:
---------------------------------------------------------------------
Asijskou chilli omáčku, nazývanou také Sambal oelek, koupíte v obchodech
s orientálními potravinami.





2.)

POLÉVKY
Čínská kuřecí polévka


--------------------------------------------------------------------------------
Ingredience:
kuře celé - 1 celé (5800 kJ) 580 kJ / 100 g
mrkev, karotka - hodně :-) (1085 kJ) 155 kJ / 100 g
kukuřice sterilovaná - asi jedna plechovka (2046 kJ) 1023 kJ / 100 g
vejce - 1 (472 kJ) 472 kJ / 1 ks
sojová omáčka - trošku (54 kJ) 538 kJ / 100 ml
pažitka poříční - trochu (20 kJ) 200 kJ / 100 g

--------------------------------------------------------------------------------
Návod:
Polévka je prý snad z Číny, ale recept si tchýně pajdy přivezla z Austrálie :-)

Kuře dáme vařit s mrkví do hrnce, bez soli a bez koření! Pajda dává jen droby a
křídla, ale má se dát celé. Mrkve hodně - výsledný vývar by měl být sladký.
Kukuřici, pokud je loupaná mražená, musíme přidat do hrnce už teď, lepší je
kukuřice z konzervy, takže když je maso měkké, obereme je, nakrájíme na malinké
kousíčky, mrkev taky, část kukuřice rozmačkáme vidličkou a všechno i s celou
kukuřicí vrátíme do vývaru. Pak můžeme buď dodržet originál recept - přidat
kukuřičný škrob nebo kukuřičnou mouku a tím polévku zahustit (v Číně jsou
polévky samostatný pokrm), nebo přidáme už jen vajíčko. To přidáváme tak,
že je rozšlehám s troškou vody, pak uvedeme vývar do hodně prudkého varu a
bez míchání lijeme vajíčko malým pramínkem podél stěny hrnce - namísto
nevzhledých českých třepenců se udělají krásné malé nočky a pramínky.
Na talře přidělíme pažitku a nalejeme polévku - sójovou omáčku si přidá
každý sám podle chuti.
Doba přípravy: 60min.
Porce: 4
Energetická hodnota: jedna porce 2369 kJ
Země původu: Čína


Jít na recept Čínská polévka podle Otaka >>