| Formuláře ZDARMA | Recepty doma | Snadné hubnutí | Formuláře na PC | Zbrojní průkaz | Omalovánky | Rybář | Email šablony | FormOffice | Domácí účto | DWN.cz | Pletení | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Hromadné emaily |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Chléb s máslem - má každodenní večeře


Doba přípravy:00:10
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:27.8.2011

Ingredience:

kostka másla
bochník chleba

Popis:

Nabrousíme nůž. Pro tento účel nám dobře poslouží středně jemný brousek 8950/02. Čepel nože naplocho položíme na navlhčený brousek a krouživými pohyby nůž brousíme. Nejprve z jedné, pak z druhé strany. Pokud jsme připraveni a nůž je řádně nabroušen nakrájíme na plátky nejprve máslo (to proto aby trochu změklo a dobře se roztíralo). Kostku vybalíme z papírového obalu a položíme na dubové, bukové, či třešňové prkénko o rozměrech 20x30cm. Smrk zásadně nedoporučuji! Pokud takové prkénko nemáte zrovna po ruce, nechte pod kostkou másla alespoň papír, ze kterého jste ho vybalili. Tento papír zabrání sklouznutí másla z desky stolu. A nyní k samotnému řezu:
[pro praváky] Zaujmeme stabilní postoj (ten je velmi důležitý) s levou nohou mírně v před. Nůž držíme v pravé ruce, máslo přidržujeme třemi prsty levé ruky a to palcem na jedné straně a ukazovákem a prostředníkem na straně druhé. Nyní přeneseme váhu ze zadní pravé nohy na levou přední nohu, mírně se zhoupneme v kolenou a předkloníme se nad desku stolu. Z kostky másla krájíme tenké plátky. Ty by však neměly být tenčí než 1mm a v žádném případě silnější než 2mm. Doporučuji tedy krájet plátky o tloušťce 1.5mm. Nakrájené plátky dáme stranou aby nám nepřekáželi, a abychom měli na desce pracovního stolu dostatek prostoru. Pracovní stůl máme volná a tak se můžeme pustit do krájení chleba. Postup je velice podobný: Uchopíme stejný nůž do pravé ruky (jestli je nůž tupý, opakujte broušení...postačí k tomu hrubší brousek 9743/01) Zaujmeme stabilní postoj s levou nohou mírně v před. Chléb pevně přitlačujeme k desce stolu aby nám nesklouzl. Pomalu přeneseme váhu na ze zadní pravé nohy na přední levou (POZOR - zde je přenesení váhy skutečně důležité, snadno by mohlo dojít k úrazu. Pokud se na to necítíte a je to Váš první řez, natrénujte si to raději nad prázdnou a uklizenou deskou stolu. Ujistěte se zároveň, že se kolem Vás nepohybují žádní lidé ani jiní živí tvorové) a nyní, nyní vedeme příčný řez a tím vytvoříme plátek o tloušťce 1.43 cm. Dbáme při tom nejvyšší možné opatrnosti a to hlavně na ukazováček levé ruky...snadno by mohlo dojít ke zranění. Nakrájené plátky chleba si odložíme vlevo, nakrájené máslo vpravo, zaujmeme uvolněný postoj, chleba na placoto položíme na dlaň levé ruky, z boku jemně přidržujeme prsty. V pravé ruce držíme nuž (jeho ostrost v tuto chvíli není důležitá). Nožem nabereme plátek másla, položíme a položíme na chléb. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Nemusíme mít strach, že bychom cokoli zkazili. Na krajíci máme tedy položeny dva plátky másla. Nožem na placoto uvolněně přejíždíme po chlebu od jednoho kraje ke druhému. Tim máslo roztíráme. Pokud by se vám vrstva másla na krajíci zdála příliš slabá, klidně ještě jeden plátek másla přidejte. po namazání všech krajíců servírujeme na čistém, suchém talíři. Doporučuji podávat se slánkou, aby si každý mohu svůj krajíc dle chuti osolit. [pro leváky je postoj a držení opačné]. Přeji Vám DOBROU CHUŤ
PS.: už se těším na příští vydání...to jsem si pro Vás připravil vaření čaje, aneb jak vařit a nepřipálit


Jít na recept Chléb s máslem - má každodenní večeře >>