| Formuláře ZDARMA | FormOffice | Rybář | Pletení | Email šablony | Hromadné emaily | Počítej Kalorie | Domácí účto | EET Účtenky | Recepty doma | Formuláře na PC | Omalovánky | DWN.cz | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Ceviche


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:10.6.2012

Ingredience:

-1kg filet bílého rybího masa,např. tresky,ale můžete použít jakoukoliv kvalitní čerstvou bybu.(Použil jsem mraženou tresku a nebylo to špatné).
-6-8 citronů,limetek nebo obojího
-3 velké červené papriky
-3 velké zelené papriky
-6 středně velkých cibulí (nejlepší je bílá tzv. sladká cibule)
- 500ml kvalitního rostlinného oleje,nejlépe olivového
- 300ml ostré tomatové omáčky(ne kečup!!).Použil jsem tomatové pyré Valfruta do které jsem zamíchal chilli omáčku.
- 5-6 lžic worcesterské omáčky
- 1kg zralých,ale pevných rajčat
- 2-3 lžíce sušeného oregána,podle chuti i víc
- sůl a pepř na dochucení

Popis:

1. Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo.Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky.Vyzbrojte se ostrým nožem,abyste maso "pižláním" zbytečně nepoškodili.
2. Z citonů,limetek či obojího vymačkejte šťávu.Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelán,sklo,plast) a misku potom vložte do chladničky.Tradiční doba chlazení,během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní,je šest hodin (nechal jsem v lednici přes noc a nic se nestalo).
3+4. Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou - šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku).rajčata přelijte v hrnci vařící vodou a minutu je v ní ponechejte;slupka pak půjde snadno stáhnout.
5. Zatímco rajčata chladnou,nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky.K přípravě Ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny - výsledek bude pokaždé jiný,ale vždycky zajimavý. základní pravidlo zní: krájet co nejdrobněji a nejúhledněji.
6. Na stejně drobné kostičky nakrájejte i bílou cibuli a vychladlá rajčata.
7+8. Posledním krokem je dochucování.Dobromysl (oregano) nejdříve rozeměte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíce vůně. Zalijte tomatovou omáčkou a olejem,dochuťte worcesterem,solí a pepřem (pozor worcestr může být dost slaný!)
Ponechte 15 minut v lednici a podávejte s nasucho opačenými tousty nebo křupavými kolečk Bake Rolls, k tomu pivo nebo víno.
Přeji dobrou chuť.


Jít na recept Ceviche >>