| Omalovánky | EET Účtenky | Recepty doma | Formuláře ZDARMA | Pletení | DWN.cz | Počítej Kalorie | FormOffice | Hromadné emaily | Formuláře na PC | Domácí účto | Email šablony | Rybář | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Brokolicové brambory


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:21.12.2009

Ingredience:

1 brokolice
8 bramborů
1 pórek
1 středně velká červená cibule (lze i bílou)
2 mrkve
1 instatní brokolicová polévka
5 - 7 dkg plísňového sýra (Dor Blue,Niva ap.)
1 lžička másla (Ramy)
pepř
sůl
provensálské koření
arabská směs
stroužek česneku
1 větší bílý jogurt

Popis:

Výše uvedené množství ingrediencí stačí na 4 porce.
Do většího skleněného pekáčku nebo mísy vložíme máslo a dáme na 20 sec. do mikrovlnky rozpustit. Otáčením pak tuk naneseme rovnoměrně na stěny mísy. Uvaříme cca 1L vody. Částí vody zalijeme instantní polévku (max. 1 dcl-musí být hustá). Zbytkem vařící vody přelijeme brokolici. Nakrájíme brambory a mrkev na plátky, pórek a cibulina, z brokolice oddělíme růžičky.
Dno mísy vyložíme plátky bramborů (je dobré obložit i boky mísy). Na brambory klademe v rovnoměrné vrstvě brokolici, větší růžičky podélně rozřízneme. Dál pak vrstvu mrkve, na ní vrstvu pórku a zasypeme lehce cibulí. Pořadí nemusíte nutně dodržovat, ale rovnoměrné kladení vrstev je důležité! Lehce osolíme, okořeníme a nakonec lehce zalijeme částí husté kaše z brokolicové polévky.
Tento postup podle velikosti mísy (pekáčku) zopakujeme 2x až 3x. Poslední vrstvu překryjeme plátky bramborů. I ty lehce osolíme, posypeme Arabskou směsí a pokápneme zbytkem polévky.
Mísu přiklopíme víkem a vložíme do mikrovlnné trouby. Ta musí mít funkci Crisp = zapékání. Alternativně lze použít troubu. Nastavíme funkci CRISP, čas na cca 25 minut a s přiklopeným víkem necháme cca 10 min. dusit. Pak z mísy sundáme víko a pokračujeme v zapékání.
Mezitím si připravíme nadrobno nakrájený plísňový sýr a z bílého jogurtu dresink (jogurt+rozmačkaný stroužek česneku, špetka pepře, Provensálské směsi a sůl, lze i zakápnout olivovým olejem, promíchat a dát do chladu).
Asi 5 minut před koncem zapékání - kdy už je vytvořena horní opečená vrstva bramborů - ji posypeme sýrem a dokončíme zapékání. Sýr by se měl rozpustit a částečně vsáknout do pokrmu.
Podáváme tak, aby každá porce obsahovala všechny vrstvy a jako přílohu servírujeme jogurtový dresink.
Ať vám chutná!


Jít na recept Brokolicové brambory >>