| Domácí účto | EET Účtenky | Hromadné emaily | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Omalovánky | Formuláře na PC | Pletení | Rybář | DWN.cz | Recepty doma | Zbrojní průkaz | Snadné hubnutí | Email šablony | Počítej Kalorie |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Boršč po Palečkovsku


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:15.4.2014

Ingredience:

500 g vepřového masa na guláš (spíše libovější)
1 klobása
200 g (1/2 pytlíku) mražené zeleniny do polévky Mochovská)
350 g - červené řepy ve sladkokyselém nálevu (krájenou na kostičky)
200 g znojemských okurek ve sladkokyselém nálevu
350 g kysaného bílého zelí
6 lžic rajčatového pyré či protlaku
1 velká cibule
4-5 kostek Masoxu
3 litry vody
kelímek zakysané smetany
100 ml oleje
pepř, 1-2 lžíce vegetky
jíška: 4 vrchovaté pol. lžíce hladké mouky a 300 ml oleje (slunečnicový)
pokud bude třeba dochutit: citron a cukr

Popis:

Ve velkém hrnci (5l), zasmažíme (100 ml oleje) na malé kostičky nakrájené vepřové maso a klobásu, spolu s nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme pepř a vegetku. Až bude maso zasmahlé, přidáme zeleninu do polévky, 5 minut ještě smažíme a poté zalijeme 2l vody a přidáme Masox. V této fázi začneme přidávat ostatní zeleninu. Jako první přidáme kysané zelí, rajčatové pyré či protlak, okurky nakrájené na kostičky + 1/2 okurkového láku ze sklenice. Celou tuto směs přivedeme k varu.
V této chvíli byste měli mít polévku slanou dle vašich zvyklostí. Až bude maso poloměkké, přidáme poslední ingredienci - červenou řepu i s celým jejím nálevem. Po 10 minutách vaření ochutnáme - měli byste v konečném výsledku docílit sladkokyselé chuti. Pokud se vám bude zdát polévka nevýrazná, lze ji dochutit přidáním druhé poloviny sklenice nálevu okurek, citronem (octem) a trochou cukru. Míru sladkokyselosti nechám na vás. Pokud se vám bude zdát polévka příž sladkokyselá, pamatujte, že se to dá upravit při servírování. Nebudete do polévky přidávat zakysanou smetanu, nýbrž přidáte šlehačku (kyselost stahuje a zjemňuje chuť).
Až si budete jisti, že je maso dostatečně měkké, polévku zahustěte jíškou.

Přeji dobrou chuť.

Malá poznámka:
Pozor, smetanu přidávejte pouze do talíře připraveného k servírování, nikdy ne do hrnce!
Takto polévka vydrží v lednici i 2-3 dny. A uleželá tak 12 hodin chutná nejlépe.

Možná, že se vám množství polévky bude zdát velké, ale věřte, že já ji takto dělám pro celou čtyř člennou rodinu a ještě se mi nikdy nestalo, že bych byla nucena ji vyhodit.


Jít na recept Boršč po Palečkovsku >>