| 
     Popis:
     Se salátem jsou tyto masem a zeleninou plněné taštičky chutným hlavním jídlem. 
Několik jich zmrazte; rozmrazené a krátce rozpečené 
je můžete kdykoli později ihned podávat. 
 
2 pečicí plechy (20 kousků) 
 
V menším hrnku mírně zahřejeme 1) 150 ml vody. Rozdrobíme do ní droždí, zamícháme a necháme ho rozpustit. Mouku dáme do mísy. 
2)Rozehřejeme máslo a necháme vychladnout, až je vlažné. Rozpuště¬né droždí, máslo, vejce a sůl přidáme k mouce. Hnětacími nástavci ponorného elektrického šlehače vypracujeme lepkavé těsto. 
3 
) Vál lehce posypeme moukou. Dáme na něj těsto a asi 10 minut ho rukama hněteme a tlučeme jím o podložku, až je pružné a přestává se lepit. Pak dáme těsto zpět do mísy a necháme přikryté kynout na teplém místě asi 30 minut. 
4) Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Řízek nebo zbytky pečeně nakrájíme na malé kostičky. Petrželku omyjeme a osušíme, lístky otrháme a nakrájíme najemno. 
5 
) Na pánvi rozehřejeme olej. Za stálého míchání na něm smažíme maso a cibuli, až cibule zesklovatí a maso ze všech stran zhnědne. Použijeme-li zbytky pečeně, přidáme je teprve teh¬dy, až je cibule sklovitá. Maso pak jen krátce s cibulí prohřejeme. 
6 
) Pánev odstavíme a do masové směsi vmícháme vývar, kysanou smetanu, petrželku, majoránku, papriku, sůl a pepř. 
7) Troubu předehřejeme na 200 °C  (horkovzdušnou na 180 °C, plynovou na stupeň 3-4). Plechy vyložíme 
papírem na pečení. Na lehce pomoučeném vale těsto rozválíme na tloušťku 1 cm. Sklenkou vykrájíme kolečka o průměru asi 8 cm. Do středu každého dáme 1 ČL náplně. 
Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku, který odložíme. Okraje těsta potřeme bílkem a přitiskneme k sobě tak, aby vznikl půlměsíc. Taštičky rozložíme na plech, potřeme je žloutkem a necháme 10 minut kynout. Pečeme je (každý plech zvlášť) 15 minut do zlatožlutá. 
Taštičky z listového těsta : 
místo kynutého těsta můžeme použít 300 g listového těsta.  
Pláty listového těsta rozložíme vedle sebe na pomoučený vál a necháme rozmrazit.  
Náplň:  
Oloupeme 3 cibule a nakrájíme je na¬drobno stejně jako svazek pažirky. 250 g vepřového masa nakrájíme na drobné kostičky a prudce je opečeme na 2 PL oleje. K masu přidáme cibuli, pažitku, 20 g másla, 2 PL mouky, 150 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř. Vše promícháme a krátce povaříme. Pláty těsta položíme na sebe a rozválí¬me je. Vykrájíme kolečka podle popisu v základním receptu, naplníme je nádivkou, potřeme žloutkem a upečeme. 
 
 
   |