| Formuláře ZDARMA | Domácí účto | Hromadné emaily | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | DWN.cz | Recepty doma | Rybář | Email šablony | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Omalovánky | Zbrojní průkaz | FormOffice | Pletení |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Babiččina zelňačka


Doba přípravy:00:45
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:11.6.2014

Ingredience:

1 kg brambor
malá sklenka kysaného sterilovaného zelí
hrst sušených
1/2 kg čerstvých nebo sklenička nakládaných hub
250 ml šlehačky
4-6 vajec
2 cibule
2 stroužky česneku
olej
ocet
hladká mouka
sůl
cukr
pepř
nové koření
bobkový list
mletá sladká paprika
polévkové koření (Vitana Klasik nebo Maggi)

Popis:

Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a přivedeme do varu. Potom přidáme pokrájené kysané zelí i s lákem a namočené nebo pokrájené čerstvé či nakládané houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké. Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a popř. 1 lžičkou mleté sladké papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom snížíme výkon sporáku, do polévky rozklepneme rovnoměrně vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, trochu pepře a popř. podle chuti 1 lžíci octa, sůl, a polévkové koření.Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.


Jít na recept Babiččina zelňačka >>